środa, 15 lutego 2012

Panekejki z bananami

Uwielbiam gdy po domu rozchodzi się zapach bananów z samego rana. Wystarczy zacząć smażyć placuszki, a już unosi się bananowy, słodki aromat. Dlatego lubię robić Pankejki z bananami na śniadanie.

Składniki:
2 dojrzałe banany
50g masła
400g kefiru
200g mąki
Łyżka otrębów pszennych
Łyżka cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Jajko

Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia masła, ponieważ musi nieco ostygnąć W misce mieszamy przesianą mąkę z otrębami, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, cukier, kefir i masło. Mieszamy wszystkie składniki i dosypujemy suche składniki. Po dokładnym wymieszaniu smażymy, na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, niewielkie placuszki. W momencie gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać niewielkie pęcherzyki- przewracamy na drugą stronę.
Podajemy z czym tylko mamy ochotę- u mnie tym razem gęsty jogurt naturalny i syrop klonowy.


4 komentarze:

  1. słodkie śniadanie z bananami jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej podoba mi sie "patent" na jedzenie plackow jako tortu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę o taką piramidę na śniadanie, dobrze?
    do tego cynamonową kawę z mlekiem. xd

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...