środa, 29 lutego 2012

Boeuf Stroganoff

Strogonow to moje pierwsze skojarzenie z kuchnią rosyjską. Nie gości u nas zbyt często, bo to dość ciężkie danie. Niektórzy dodają też paprykę, lub kiszone ogórki. W mojej wersji tylko mięso, cebula i pieczarki. Do tego kieliszek dobrego wina i Boeuf Stroganoff wjeżdża na stół :-)

Sładniki:
½ kg polędwicy wołowej
300g pieczarek
2 cebule
Szklanka bulionu
200g śmietany 12%
Łyżka mąki
Łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżka masła
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Spora szczypta chili w płatkach

Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i roztapiamy masło. Podsmażamy obrane pieczarki, pokrojone w grube plastry. Zdejmujemy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy obraną cebulę pokrojoną w pióra, solimy, a jak się zeszkli, to dokładamy ją do pieczarek. Na patelni podsmażamy teraz wołowinę pokrojoną w paski i oprószoną mąką. Do zrumienionego mięsa dokładamy pieczarki z cebulą, całość smażymy chwilkę, zalewamy bulionem i śmietaną, dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 10-15 minut i podajemy z pieczywem.






Kategoria: W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe

2 komentarze:

  1. przepis brzmi prosto....i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny Strogonow jest wyśmienity, nie potrzebuje żadnych udziwnień typu ogórki itp. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...