Sładniki:
½ kg polędwicy wołowej
300g pieczarek
2 cebule
Szklanka bulionu
200g śmietany 12%
Łyżka mąki
Łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżka masła
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Spora szczypta chili w płatkach
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i roztapiamy masło. Podsmażamy obrane pieczarki, pokrojone w grube plastry. Zdejmujemy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy obraną cebulę pokrojoną w pióra, solimy, a jak się zeszkli, to dokładamy ją do pieczarek. Na patelni podsmażamy teraz wołowinę pokrojoną w paski i oprószoną mąką. Do zrumienionego mięsa dokładamy pieczarki z cebulą, całość smażymy chwilkę, zalewamy bulionem i śmietaną, dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 10-15 minut i podajemy z pieczywem.
Kategoria: W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe
przepis brzmi prosto....i smacznie:)
OdpowiedzUsuńKlasyczny Strogonow jest wyśmienity, nie potrzebuje żadnych udziwnień typu ogórki itp. :)
OdpowiedzUsuń