Składniki:
6 pałek z kurczaka
150g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki maki pszennej
Łyżka otrębów pszennych
½ łyżki ziół prowansalskich
Ząbek czosnku
Łyżeczka oregano
½ łyżeczki soli ziołowej
Odrobina czarnego pieprzu
Olej
Woda z lodem
Wykonanie:
Z kurczaka możemy zdjąć skórę, ale nie jest to konieczne. Mięso wkładamy do miski z lodowatą wodą z lodem. I szybko przygotowujemy panierkę.
Mieszamy mąkę z tartą bułką i otrębami. Dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kawałki kurczaka maczamy w jogurcie a potem dokładnie obtaczamy w panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Mięso skrapiamy z wierzchu tłuszczem (znakomicie sprawdza się oliwa w sprayu).
Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, obracając kilka razy, żeby panierka równomiernie się zarumieniła.
Najczęściej podaję z pieczonymi ziemniakami i miską zielonej sałaty.
wow widze ze u ciebie kuchnia gwiazdorska.. a kurczak ma fajny skład. podoba mi sie.
OdpowiedzUsuńCzasem fajnie jest gotować z gwiazdami ;-) A kurczak wychodzi na prawdę smaczny :)
UsuńWygląda pysznie, aż mi zapachniało;)
OdpowiedzUsuńI gdzie tu oszustwo ? Kurczak, prawdziwy kurczak :)
OdpowiedzUsuńale pyszne danie! świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, zapewniam :) w czasie jedzenia raczej nikt nie czuje się oszukany ;-)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje, muszę to wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńFajny ten kurak chętnie wypróbuję:) Dziś przyłapałam męża jak jeździ z paczką dla ciebie i na pocztę od tygodnia nie może dojechać no a powiedział ze już dawno wysłał .Jutro obiecał że na pewno wyśle tak że po niedzieli dopiero dojdzie i mam nadzieję że w całości :)
OdpowiedzUsuń