Składniki:
½ kg ogórków kiszonych
3 średnie marchewki
Pietruszka
½ selera
Kawałek pora
3 średnie ziemniaki
2 litry bulionu
Sól
Pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
Listek laurowy
Koperek
Olej
Wykonanie:
Pora drobniutko siekamy, marchewkę, pietruszkę i selera, po obraniu ścieramy na jarzynowej tarce. Warzywa podsmażamy przez chwilę w garnku, na odrobinie oleju. Zalewamy bulionem i dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Jak zupa zacznie się gotować- dorzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
W międzyczasie ogórki trzemy na tarce i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Jak już ziemniaki w zupie będą miękkie dodajemy podsmażone ogórki, razem z sokiem.
Całość gotujemy przez 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę możemy zabielić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym, ale my wolimy po prostu posypaną posiekanym koperkiem.
O! Moja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ogórkową. Oczywiście najlepszą robi moja mama, ale moja też jest niczego sobie ;)
OdpowiedzUsuńZupa ogórkowa to jedna z lepszych zup, mało kto jej nie lubi :)
OdpowiedzUsuń