środa, 1 lutego 2012

Pierś z kurczaka pieczona na ryżu z groszkiem

Sos Worcestershire ma bardzo przyjemny korzenny posmak i jest dość uniwersalną przyprawą, lubiącą kulinarne eksperymenty. Całkiem niedawno go odkryłam i polubiłam od pierwszego spróbowania ;) dziś na obiad Pierś z kurczaka pieczona na ryżu z groszkiem, ale to na pewno nie ostatnie danie jakie zaproponuję ze wspomnianym sosem :)

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki płatków chili
Łyżeczka soli
4 łyżki sosu Worcestershire
200g ryżu
Szklanka mrożonego groszku
2 łyżki sosu Worcestershire

Wykonanie:
Mieszamy sos Worcestershire z miodem, oliwą, solą i płatkami chili. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i powstałą marynatą nacieramy mięso pokrojone na kawałki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ½ szklanki wody z gotowania ryżu wymieszaną z 2 łyżkami sosu Worcestershire. Groszek wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy go do ryżu i całość dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka układamy na ryżu z groszkiem. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez pół godziny, a potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.


Kurczak i spółka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...