wtorek, 14 lutego 2012

Kruche ciasteczka z marmoladą

Bardzo proste i bardzo smaczne ciasteczka. Możemy je zrobić w dowolnym kształcie, ale jak zrobimy serduszka, to mogą posłużyć jako walentynkowy prezent last minute ;-) Przepis na ciasto to taka mała modyfikacja ciasta do kruchych babeczek. Foremki w dłoń i robimy Kruche ciasteczka z marmoladą.

Składniki:
100g margaryny
250g mąki
Duże jajko
50g cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżka cukru waniliowego
Marmolada

Wykonanie:
Margarynę siekamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier z cukrem waniliowym i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, a jak już będzie gładkie i jednolite, to formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto dzielimy na porcje, dość cienko wałkujemy i wykrawamy większe serca. W połowie większych serduszek wycinamy mniejszą foremką małe serca. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek, musimy pilnować, żeby się nie przypaliły.
Pełne serce smarujemy marmoladą, zostawiając suche brzegi, i przykrywamy ciasteczkiem z okienkiem.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...