Składniki:
Udziec z indyka
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
Czerwona papryka
2 marchewki
Łyżka mąki
Słodka papryka w proszku
Suszony tymianek
Sól
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Chili w proszku
Litr wody
Marynata:
Drobiowa kostka rosołowa
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki gorczycy białej
½ łyżeczki płatków chili
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Do moździerza wsypujemy kmin, gorczycę, paprykę w proszku, chili, pieprz i suszone zioła. Dodajemy kostkę rosołową i wszystko dokładnie rozcieramy. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy.
Z udźca zdejmujemy skórę i usuwamy kość. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wszystko dokładnie nacieramy marynata. Odstawiamy na 2 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchewkę po obraniu kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Możemy wcześniej obrać paprykę ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Teraz bierzemy garnek z grubym dnem, albo dużą patelnię z przykrywką i podsmażamy zamarynowanego indyka, mieszając od czasu do czasu. Jak mięso zetnie się już z każdej strony, posypujemy całość mąką, mieszamy i wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Doprawiamy łyżką słodkiej papryki w proszku i łyżeczką pieprzu ziołowego. Smażymy przez 5 minut, ciągle mieszając. Wlewamy wodę i całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym ziołowym, suszonym tymiankiem, słodką papryką i chili. Zupa powinna być dość pikantna. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki.
uwielbiam gulaszową.
OdpowiedzUsuńsuper. wpraszam się na obiad!
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Alarm-Kostki-rosolowe-to-chemiczna-bomba,wid,15054145,wiadomosc_prasa.html?ticaid=110914 gratuluje pomyslu na kostkę rosolowa!
OdpowiedzUsuńKostka rosołowa-super, nafaszerowane są glutaminianem sodu i innymi chemicznymi środkami.
OdpowiedzUsuńAgnieszka, nikt nie twierdzi, że kostki rosołowe to samo zdrowie, ale nie dajmy się zwariować, jak używa się ich sporadycznie, to myślę, że świat się nie zawali... A w tym przepisie kostkę rosołową w marynacie spokojnie można zastąpić zwykłą solą. A zamiast wody dolać potem domowy bulion. Będzie zdrowiej...
OdpowiedzUsuń