niedziela, 5 lutego 2012

Zupa gulaszowa z indyka

Gdy nadejdą wielkie mrozy, dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Idealnym zimowym obiadem jest gęsta zupa gulaszowa, która wcale nie musi być tłusta i ciężka... W koperkowej kuchni powstała taka oto Zupa gulaszowa z indyka.

Składniki:
Udziec z indyka
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
Czerwona papryka
2 marchewki
Łyżka mąki
Słodka papryka w proszku
Suszony tymianek
Sól
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Chili w proszku
Litr wody
Marynata:
Drobiowa kostka rosołowa
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki gorczycy białej
½ łyżeczki płatków chili
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Do moździerza wsypujemy kmin, gorczycę, paprykę w proszku, chili, pieprz i suszone zioła. Dodajemy kostkę rosołową i wszystko dokładnie rozcieramy. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy.
Z udźca zdejmujemy skórę i usuwamy kość. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wszystko dokładnie nacieramy marynata. Odstawiamy na 2 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchewkę po obraniu kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Możemy wcześniej obrać paprykę ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Teraz bierzemy garnek z grubym dnem, albo dużą patelnię z przykrywką i podsmażamy zamarynowanego indyka, mieszając od czasu do czasu. Jak mięso zetnie się już z każdej strony, posypujemy całość mąką, mieszamy i wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Doprawiamy łyżką słodkiej papryki w proszku i łyżeczką pieprzu ziołowego. Smażymy przez 5 minut, ciągle mieszając. Wlewamy wodę i całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym ziołowym, suszonym tymiankiem, słodką papryką i chili. Zupa powinna być dość pikantna. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki. 


Przepis w kategorii:
Ciepło, cieplej, gorąco!- rozgrzewające zupa, bądź krem


II Zimowy Festiwal Zupy

4 komentarze:

  1. uwielbiam gulaszową.
    super. wpraszam się na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Alarm-Kostki-rosolowe-to-chemiczna-bomba,wid,15054145,wiadomosc_prasa.html?ticaid=110914 gratuluje pomyslu na kostkę rosolowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kostka rosołowa-super, nafaszerowane są glutaminianem sodu i innymi chemicznymi środkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszka, nikt nie twierdzi, że kostki rosołowe to samo zdrowie, ale nie dajmy się zwariować, jak używa się ich sporadycznie, to myślę, że świat się nie zawali... A w tym przepisie kostkę rosołową w marynacie spokojnie można zastąpić zwykłą solą. A zamiast wody dolać potem domowy bulion. Będzie zdrowiej...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...