niedziela, 26 lutego 2012

Owsianka z bananami

Owsianka to wcale nie musi być nudna, mdła, szara pulpa. Owsianka może być naprawdę smaczna. Takie śniadanie robi się bardzo szybko, do tego rozgrzewa i daje masę energii na aktywny dzień. W koperkowej kuchni dziś od rana pachnie Owsianka z bananami.

Składniki:
Szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki otrębów pszennych
2/3 szklanki wrzątku
2 szklanki mleka
Garść suszonych moreli
Spory banan
2 łyżki otrębów granulowanych ze śliwkami
½ łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
Łyżka miodu

Wykonanie:
Płatki owsiane i otręby owsiane wsypujemy do miski, mieszamy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy, żeby woda się wchłonęła. W tym czasie mleko przelewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać. Suszone morele kroimy w kostkę, a banana po obraniu, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na plasterki.
Do gotującego się mleka dodajemy namoczone płatki, przyprawę korzenną i morele. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dosypujemy granulowane otręby ze śliwkami, pokrojonego banana i dosładzamy miodem. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Podajemy na ciepło.


2 komentarze:

  1. banany to wg mnie jedne z najlepiej pasujących owoców do kremowej, aksamitnej owsianki. uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm owsianka z bananami:) brzmi pysznie!

    obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...