piątek, 17 lutego 2012

Łosoś z brokułami i mozzarellą

Do tego dania mam ogromny sentyment. Właśnie to jedliśmy z moim mężem- wtedy jeszcze nie mężem, kiedy pierwszy raz zaprosiłam go do siebie. A ugotowanie romantycznej kolacji wcale nie było takie proste. Mieszkałam w kawalerce z mikro kuchnią, a nawet nie tyle kuchnią, ile mini aneksem kuchennym umieszczonym w przedpokoju. Mimo wielu przeszkód udało mi się zrobić coś całkiem ciekawego. I to na tyle ciekawego, że od tej pory Łosoś z brokułami i mozzarellą towarzyszy nam przy większości romantycznych rocznic, a w tym roku, także w Walentynki.

Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
500g brokuła
125g mozzarelli
Sól ziołowa
Pieprz cytrynowy
5g masła
Olej

Wykonanie:
Łososia kroimy na dwie porcje. Posypujemy solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Kładziemy na patelni wysmarowanej olejem. Każdy kawałek łososia posypujemy wiórkami z masła. Wszystko przykrywamy brokułem podzielonym na różyczki. Doprawiamy odrobiną soli ziołowej i dusimy pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Pod sam koniec gotowania, na brokułach układamy mozzarellę pokrojoną w plastry.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i romantycznym różowym winem :)


4 komentarze:

  1. to mi sie podoba:) tym bardziej ze w zamrazalniku mam duuzy kawalek lososia...chyba czas go odmrozic!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, świetny pomysł na łososia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poleca, polecam, wychodzi bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ryba i brokuł, cóż za romantyczne aromaty, niuch niuch :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...