Składniki:
500g filetów z dorsza
Pół limonki
Łyżeczka mielonej kurkumy
Spora szczypta soli
Cebula
3 ząbki czosnku
50g orzeszków pinii
3 łyżki wiórków kokosowych
½ łyżeczki płatków chili
Łyżeczka nasion kolendry
Łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżki oleju
Łyżeczka curry w proszku
200ml wody
150g gęstego jogurtu naturalnego
Garść listków kolendry
Sól do smaku
Wykonanie:
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rybę kroimy w kostkę, nacieramy solą i kurkumą, dodajemy skórkę i sok z limonki i całość mieszamy. Odstawiamy i przygotowujemy resztę składników.
Kolendrę i kmin rozgniatamy w moździerzu.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy orzechy, płatki chili i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładką pastę.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy pastę przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dosypujemy kolendrę z kminem, curry, dolewamy wodę i całość smażymy jeszcze parę minut. Dodajemy jogurt i posiekane listki kolendry, możemy też trochę dosolić do smaku i po wymieszaniu gotujemy przez 5 minut.
Dokładamy rybę, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.
Podajemy z ryżem.
Kategoria: Kuchenne połowy, czyli rybne specjały
lekkie dzięki kolendrze, zdrowe, bo rybka i smakowite dzięki dodatkom. Bardzo mi się podoba ten przepis
OdpowiedzUsuńja mam męża wędkarza i ojca rybaka :) uwielbiam ryby:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń