Ciasto z dodatkiem otrębów pszennych, do tego świeże liście szpinaku, serek śmietankowy, feta i dużo gałki muszkatołowej. Tak właśnie powstaje Tarta ze szpinakiem:
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
20g otrębów pszennych
50g miękkiego masła
1 jajko
Ok. 3 łyżek wody
Szczypta soli
DODATKI:
125g liści szpinaku
150g śmietankowego serka naturalnego
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
270g fety
Jajko
150g gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z otrębami i solą, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dlewając wodę. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite to formujemy kulę i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut.
Szpinak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, potem przerzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Jak szpinak obeschnie, siekamy ostrym nożem i mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku świeżo startą gałką, pieprzem i odrobiną soli (pamiętając, że dodamy jeszcze słoną fetę).
Na podpieczony spód przekładamy szpinak, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego jajka, jogurtu naturalnego, świeżo startej gałki, soli i pieprzu.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
mmm..
OdpowiedzUsuńpyszna tarta. chyba się skuszę!
szpinak!!! fajny przepis!
OdpowiedzUsuń