poniedziałek, 27 lutego 2012

Babka pomarańczowa

Ania z bloga Kulinarne pasje Ani zaproponowała wspólne pieczenie. Przepis pochodzi z książki „Polskie Przepisy” Ewy Aszkiewicz. Do zabawy prócz mnie i Ani dołączyły: Karto_flana, Karolina, albahaca!, mojetworyprzetwory, abcmojejkuchni, Midnighht Spoin, przecinkowa, paulina_w, karolkazaczarowana, bozena-1968, Kuchnia Pees, Kasia i Milena. Ależ nas się zebrało :-) Wszystkie upiekłyśmy pyszną, pomarańczową babkę wprowadzając mniejsze lub większe modyfikacje. Ja znacząco zmniejszyłam ilość cukru, troszkę zmieniłam proporcje mąki pszennej i ziemniaczanej, dałam też nieco mniej tłuszczu, za to więcej pomarańczy niż było w pierwotnej wersji. Zrezygnowałam też z lukru na rzecz białej czekolady. Co tu dużo mówić, ciacho wyszło pyszne, a koperkowa kuchnia pięknie pachniała, gdy Babka pomarańczowa siedziała w piekarniku.

Składniki:
Szklanka mąki pszennej+ 2 łyżki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
Średniej wielkości pomarańczka
4 jajka
Szczypta soli
100g białej czekolady
3 łyżki mleka
Barwniki spożywcze w żelu
Cukrowa posypka

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Pomarańczkę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Miękką margarynę ubijamy z cukrem, jak masa będzie już bardzo puszysta, dodajemy po jednym żółtku, nieprzerywając miksowania. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dolewamy sok pomarańczowy i całość miksujemy przez 4 minuty. Dodajemy skórkę i pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Przenosimy do formy wysmarowanej margaryną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając mleko. Dzielimy na porcje, do każdej dodajemy odrobinkę barwnika spożywczego i ozdabiamy babkę. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną cukrowej posypki.

22 komentarze:

  1. Ale piękna!!! I jak ślicznie ozdobiona! potwierdzam: babka z tego przepisu jest pyszna! Dziękuję za wspólne pieczenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna babka, jaka wysoka i jak pięknie ozdobiona. Kolorowe kleksy w środku świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka wysoka, bo pieczona w wąskiej formie ;-)

      Usuń
  3. piękna babka:)przepięknie i niezwykle smakowicie wygląda to kolorowe wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakowita babka, nie tylko z wyglądu :)

      Usuń
  4. Kolorowa:)Bardzo efektowna:) Smaczna:) Masz fajną foremkę bo babka jest super wysoka:)
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To silikonowa foremka , całkiem fajne rzeczy w niej wychodzą.

      Usuń
  5. Piękna i taka kolorowa:) dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo malownicza :) Pewnie dzieci taka polubia :) Dzieki za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córcia była zachwycona :) też dziękuję :)

      Usuń
  7. Piękna babka..dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  8. No Twoja wygląda doprawdy bajecznie! ;) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Następnym razem też spróbuję z czekolada. Ślicznie Ci wyszła! Pozdrawiam z Brukseli...

    OdpowiedzUsuń
  10. Następnym razem również spróbuję z czekoladą. Wygląda super! Do następnego wspólnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie przepisy wyglądają przepysznie. Chciałabym zaprosić Cię na świąteczny konkurs, który właśnie trwa na moim blogu.
    Na zwycięzcę czeka deska do serów wraz z zestawem noży. Zapraszam i pozdrawiam. Agnieszka
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...