Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
Nieduże jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Wykonanie:
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Najlepiej jest je ugotować dzień wcześniej, wtedy będą bardziej suche i będzie można dodać mniej mąki.
Do ziemniaków wbijamy jajko, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków, od tego jak są wilgotne, ciężko jest podać dokładne proporcje. Mąki powinniśmy dosypać tyle, żeby masa była elastyczna i nie lepiła się do rąk. Jednak zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde.
Z ciasta formujemy wałek, kładziemy na blacie posypanym mąką i spłaszczamy nieco nożem (jak na zdjęciu), następnie kroimy skośnie, odcinając niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinkę oleju, co zapobiegnie sklejaniu kopytek.
Kopytka! Załapię się na jakąś małą porcyjkę?? :)
OdpowiedzUsuńW koperkowej kuchni nie często coś zostaje ;-) ale jedna porcja zawsze się znajdzie :)
Usuń