piątek, 24 lutego 2012

Kopytka

Może i nie jesteśmy miłośnikami klusek, ale od czasu do czasu nawet w koperkowej kuchni goszczą jako dodatek do bardziej konkretnego dania, koniecznie z sosem. Można je urozmaicić dodając, oprócz ziemniaków, inne ugotowane warzywa lub posiekany szpinak. Dziś jednak mieliśmy ochotę na klasyczne Kopytka.

Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
Nieduże jajko
Ok. ½ szklanki mąki

Wykonanie:
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Najlepiej jest je ugotować dzień wcześniej, wtedy będą bardziej suche i będzie można dodać mniej mąki.
Do ziemniaków wbijamy jajko, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków, od tego jak są wilgotne, ciężko jest podać dokładne proporcje. Mąki powinniśmy dosypać tyle, żeby masa była elastyczna i nie lepiła się do rąk. Jednak zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde.
Z ciasta formujemy wałek, kładziemy na blacie posypanym mąką i spłaszczamy nieco nożem (jak na zdjęciu), następnie kroimy skośnie, odcinając niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinkę oleju, co zapobiegnie sklejaniu kopytek.



2 komentarze:

  1. Kopytka! Załapię się na jakąś małą porcyjkę?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W koperkowej kuchni nie często coś zostaje ;-) ale jedna porcja zawsze się znajdzie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...