piątek, 15 grudnia 2017

Szaszłyki z figami

Kotleciki z mielonego indyka z suszonymi figami, doprawione pikantnym ketchupem i jeszcze nadziane na patyk. Właściwie nic skomplikowanego, a smak niesamowity. Znakomicie sprawdzą się na obiad, albo jako imprezowa przekąska. Połączenie ostrego i słodkiego smaku jest ciekawe i bardzo nam odpowiada, dlatego nasze Szaszłyki z figami zniknęły błyskawicznie.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa z udźca indyka
50g suszonych fig
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej
4 łyżki pikantnego ketchupu (Kotlin z piekła rodem Extra Hot)
sól
pieprz
suszony cząber




Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę figi, mąkę jaglaną, ketchup i roztrzepane jajko. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. Następnie formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.



#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
I LOVE KETCHUP

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...