Ogórki z miodem? To dość dziwna
nazwa, ale zapewniam, że smakuje znacznie lepiej niż brzmi :-) Zresztą pomyślmy
logicznie, do zalewy octowej zawsze dodajemy cukier, tu oprócz cukru jest też
słodki miód. Ogórki są słodko-kwaśne z wyraźnym miodowym posmakiem. Jak dla
mnie bomba! Przepis znalazłam na blogu „cobytuzjeść”. Zapraszam na Ogórki z
miodem.
Składniki:
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na
słoik
Gałązki kopru (z nasionami)- po 1
na słoik
Czosnek- po ½ ząbka na słoik
Zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanka octu spirytusowego
10%
1/3 szklanki cukru
5 łyżek miodu (u mnie rzepakowy)
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przygotowujemy sobie słoiki o
pojemności ok. 0,3-0,4
litra i pokrywki do nich. Muszą myć dokładnie wymyte i
wyparzone. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Ogórki myjemy i kroimy na
dość grube plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, po
gałązce kopru i mniej więcej ½ ząbka czosnku. Dopełniamy pokrojonymi ogórkami.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy
cukier, sól, miód i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z
ognia, dolewamy ocet, dokładnie mieszamy.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki w
słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Potwierdzam ogórki w smaku są pyszne.
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńZalewa wystarczyło na 4 średnie słoiki
OdpowiedzUsuńPyszne dzieci u mnie je uwielbiają robię je co rok
OdpowiedzUsuń