czwartek, 12 września 2013

Rosół drobiowo-wołowy

Kiedy piękne lato zamienia się w deszczową jesień, w koperkowej kuchni znacznie częściej gości rosół. Powodów do zrobienia rosołu może być wiele. Kończy się zapas bulionu w zamrażalniku, któryś z domowników zaczyna chorować, albo mamy ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem gotowanego mięsa. Np. gdy chcemy zjeść na obiad wołowinę w sosiechrzanowym, to zabieram się za Rosół drobiowo-wołowy.




Składniki:
1 skrzydło w indyka
Ok. 600g wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
Seler
Por
2 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
Sól i pieprz do smaku
Woda
Makaron jajeczny

Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Selera i pora przekrajamy na pół.

Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, dodajemy warzywa (oprócz cebuli), ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe, zalewamy zimną wodą (tak, żeby przykryła wszystkie składniki) i zaczynamy gotować. Cebulę „przypalamy” kładąc ją na suchej, rozgrzanej patelni. Przypiekamy tak po parę chwil z każdej strony i przekładamy do garnka z zupą, wkładamy też pół pęczka pietruszki. Garnek przykrywamy i gotujemy tak na średnim ogniu przez ok. 3 godziny. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też już pokroić warzywa na mniejsze kawałki, żeby się przyjemniej jadło. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym (u nas ze względu na Małą I, króluje makaron literki) i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...