Składniki:
125ml mleka
25g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
20g masła
20g mąki
20ml amaretto
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 białka
Szczypta soli
2 żółtka
Masło i cukier do foremek
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mleko i dorzucamy czekoladę połamaną na kawałki. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
W drugim rondelku roztapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i jak tylko mąka połączy się z masłem to wlewamy mleko z czekoladą. Jak składniki się połączą, dolewamy amaretto i wsypujemy kawę. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy jedno białko. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzoną masę ubijamy mikserem, dodając po jednym jajku.
Z reszty białek, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę. Ostrożnie przenosimy ją do masy i całość mieszamy łyżką.
Foremki smarujemy masłem i wysypujemy cukrem. Przenosimy masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości.
Foremki wstawiamy na głęboką blachę z wodą- powinny być zanurzone mniej więcej do połowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (suflet wkładamy do gorącego piekarnika!) przez 20 minut.
Upieczony suflet posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.
ojej, deser wspaniały!
OdpowiedzUsuńchętnie bym się skusiła na taki lekki suflet.
Ostatnio jadłam swój pierwszy suflet w życiu, na pewno chętnie wypróbuję Twój przepis bo brzmi bardzo zachęcająco :) Tylko najpierw muszę kupić kokilki :D
OdpowiedzUsuń