poniedziałek, 31 października 2016

Chlebek z serem i ziołami

Wypiekanie na śniadanie to bardzo fajna weekendowa akcja. Jedna osoba wybiera przepis, idealny na leniwe śniadanie, a zainteresowane osoby pieką i umieszczają wpis na swoim blogu. W tym tygodniu Iza zaproponowała bardzo ciekawy drożdżowy chlebek z serem i ziołami. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki" wydawnictwa Oleksiejuk. Troszeczkę go zmodyfikowałam, a Chlebek z serem i ziołami wyszedł przepyszny.



Składniki:
Ciasto:
500g mąki
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
Farsz:
2 średnie cebule
Pęczek natki pietruszki
50g żółtego sera gouda
2 łyżki klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
1 jajko
Dodatki:
Żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania chlebka
Masło + mąka do posmarowania i wysypania blaszki

Wykonanie:
Ciasto na chleb zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba.
Do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy sól i cukier, dosypujemy mąkę i na samą górę drożdże. Ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta (bez pieczenia!) i za 1,5 godziny mamy gotowe ciasto na chleb.
Ciasto możemy oczywiście zrobić ręcznie, albo mikserem. Wtedy wsypujemy wszystkie składniki do miski, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie zabieramy się za zrobienie farszu.
Obrane i pokrojone w kostkę cebule podsmażamy na roztopionym maśle i doprawiamy solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Pietruszkę siekamy i dodajemy do cebuli. Żółty ser ścieramy na grubej, buraczanej tarce i dodajemy do reszty składników. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i całość dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (ja musiałam podsypać troszkę mąką). Wałkujemy na kształt prostokąta (dobrze jest sobie zmierzyć, żeby krótszy bok prostokąta był długości blaszki keksowej, w której będziemy piec chlebek).
Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i zwijamy jednocześnie z obu stron, od dłuższych boków do środka, dokładnie sklejając brzegi.
Uformowany chlebek przekładamy do blaszki keksowej posmarowanej masłem i wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut.

W tym tygodniu Chlebek z serem i ziołami, oprócz mnie upiekły:
Iza 

11 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się upiekł Ewcia, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim był przepyszny :) Dziękuję

      Usuń
  2. Uwielbiam domowy chleb nie tylko za brak sztucznych dodatków i za unikalny smak, ale i za różnorodność : ) Do takiego chlebka możemy dodać ulubione dodatki (suszone pomidory, prażoną cebulę, szpinak) i zaskoczyć rodzinę czymś zupełnie nowym. Farsz z żółtym serem, cebulą i zieleniną bardzo mi odpowiada, chętnie wypróbuję przepis. Oprócz pietruszki dodam też bazylię i tymianek, żeby było bardziej aromatycznie :) PS: Świetna akcja z tym wspólnym pieczeniem chleba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz pokombinuję coś z dynią i szałwią :)

      Usuń
  3. Smakowity chlebek!!!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowocie wygląda mniammm

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglada i pewnie smakuje wyśmienicie Musze nabrać odwagi by taki przyrządzić

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda bardzo ciekawie i smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...