niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasteczka dla Mikołaja

Najprzyjemniejsze w całym długim grudniu są przygotowania do Świąt. Choinkę mamy już ubraną, pierniczki czekają na polukrowanie, prezenty są zapakowane, a lista rzeczy do zrobienia jest już dokładnie rozpisana.
Grudzień to też czas pisania listów do Mikołaja. Naszą małą rodzinna tradycją, jest pieczenie świątecznych ciasteczek. Mała I bardzo lubi pomagać w kuchni, a takie wspólne pieczenie jest świetną okazją do porozmawiania o świątecznych tradycjach. Uwielbiam te nasze grudniowe wieczory spędzone w ciepłej, pachnącej kuchni.
Gdy list jest już gotowy, a ciasteczka pięknie udekorowane, to w nocy przychodzi Mikołaj. Wprawdzie jeszcze ani razu nikt go nie spotkał, ale list znika, a po ciasteczkach zostają tylko okruszki. To musi być Mikołaj, tym bardziej, że w Wigilię pod choinką Mała I zawsze znajduje coś o co prosiła w liście...
Ciasteczka dla Mikołaja są tak pyszne, że musimy upiec ich tyle, żeby wystarczyło też nam.

Składniki:
200g masła
100g drobnego, brązowego cukru
2 czubate łyżki kakao (gorzkiego)
150g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
Cukier puder + sok z cytryny na lukier
Kolorowe posypki (u nas DELECTA: maczek smak mango i truskawkowy, karmel, posypka owocowa, kamyczki czekoladowe i kolorowe mini piegi)


Wykonanie:
Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i mielone migdały.
Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo zmieszane wcześniej sypkie składniki.
Powstałe ciasto jest miękkie i dość lepkie, dlatego przed formowaniem ciasteczek dobrze jest zwilżyć dłonie chłodną wodą. Ciasto dzielimy na małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Formujemy kulki, które następnie delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 10-15 minut, uważając, żeby nie przypalić ciasteczek.


Gdy ciasteczka są już upieczone i ostudzone, to możemy zabrać się za dekorowanie.
Przesiany przez sitko cukier puder wsypujemy do miseczki, ciągle mieszając dodajemy stopniowo sok z cytryny, do momentu aż powstały lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
Każde ciasteczko smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami.



Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

3 komentarze:

  1. Cudne są świąteczne tradycje :) A takie ciasteczka zadowoloną najbardziej wymagającego Mikołaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham pierniczki, na mikołaja najlepiej upiec takie wielkie serce, które można potem ozdobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...