Składniki:
2 kromki chleba
2 jajka
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
Masło
Wykonanie:
W każdej z kromek chleba wykrajamy ze środka kółko. Można to zrobić nożem, lub małą okrągłą foremką, czy kieliszkiem. Chleb smarujemy z obu stron masłem i kładziemy na nagrzanej patelni, jak się zarumieni z jednej strony, odwracamy na drugą. Na patelnię dokładamy odrobinę masła i wbijamy jajka w taki sposób, żeby żółtka znalazły się w wyciętych otworach. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu, posypujemy umytym, osuszonym, posiekanym szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która
ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.
Pierwszy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia- śniadanie
pycha!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :))
OdpowiedzUsuńmoje maluchy bardzo to lubią, fajnie nazwałaś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajna nazwa :)u mnie to po prostu jajka w grzankach ;)
OdpowiedzUsuńczasem z jajkiem w kształcie serca ;) http://breakfast.blox.pl/2009/05/Jajka-w-grzankach.html Baardzo je lubimy :)
Schrupała bym teraz tego jednookiego mmm :-)
OdpowiedzUsuń