Składniki:
260g mąki pszennej
5g proszku do pieczenia
5g sody oczyszczonej
2 średniej wielkości pomarańcze
200ml soku pomarańczowego
100g cukru
100g miękkiego masła
Duże jajko
20 ml wódki żurawinowej
250ml śmietany kremówki
Łyżeczka cukru waniliowego
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Owoce obieramy i sam miąższ, pozbawiony białych błonek, rozdrabniamy blenderem.
Jajko ubijamy z cukrem za pomocą miksera, stopniowo dodając miękkie masło. Gdy powstanie gładka kremowa masa, dodajemy resztę płynnych składników, tj sok pomarańczowy, rozdrobnione pomarańcze i wódkę żurawinową, oraz zmieszane wcześniej ze sobą suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę startą z pomarańczy). Całość mieszamy, ale niezbyt dokładnie, w cieście powinny pozostać grudki.
W każde z 12 wgłębień formy do pieczenia muffinek wkładamy papilotkę i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią.
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy.
Ostudzone muffinki przykrywamy czapeczką z bitej śmietany i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Jak szybko i pięknie:-) Dziękujemy za udział!!!
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńCudne...
OdpowiedzUsuńZ tą bitą śmietanką wyglądają obłędnie! Dziękuję Ci za przyłączenie się do akcji i cieszę się, że muffinki wyszły :)
OdpowiedzUsuńjakie przepyszne bomby kaloryczne, ale co tam :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!!! Dziękujemy za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń