Piekliście kiedyś babkę z nadzieniem? Jeżeli nie, to polecam, bo to wcale nie jest trudne. Nadzienie z orzechów i syropu klonowego, to bardzo ciekawa kompozycja, chociaż w smaku zdecydowanie dominują orzechy. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia- przepisy z serca domu” Nigelli Lawson, ale oczywiście po drobnych modyfikacjach powstała moja Babka z orzechami i syropem klonowym.
Składniki:
Nadzienie
75g mąki pszennej
30g masła
Łyżeczka cynamonu
150g orzechów włoskich
125ml syropu klonowego
Ciasto
300g mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
125g masła
75g cukru
2 jajka
150ml śmietany 18%
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Miękkie masło mieszamy z mąką za pomocą widelca, dodajemy cynamon. Dosypujemy posiekane orzechy i dolewamy syrop klonowy. Powinna powstać dość gęsta papka.
Czas na ciasto. Miękkie masło ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ubitego masła wbijamy jedno jajko, wsypujemy trochę mąki, dokładnie miksujemy, powtarzamy z drugim jajkiem. Następnie wsypujemy resztę suchych składników i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do środka ponad połowę ciasta. Rozprowadzamy je trochę wzwyż po ściankach foremki, żeby powstało wgłębienie na farsz. Ostrożnie nakładamy orzechowy farsz i dokładnie przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zapowiada się bardzo smacznie, bardzo lubię syrop klonowy!:)
OdpowiedzUsuńno, no!
OdpowiedzUsuńco za babka ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
babka pyszna na każdą okazję a nawet i bez.
OdpowiedzUsuń