poniedziałek, 19 marca 2012

Faszerowana pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka można nafaszerować wieloma ciekawymi składnikami. Mogą to być oliwki, feta, suszone pomidory, świeże zioła, marynowany czosnek, czy jakieś suszone owoce. Taką pierś można upiec, usmażyć pod przykryciem lub ugotować na parze. Można zjeść ją na obiad lub po ostudzeniu pokroić cienko na kanapki. Dzisiaj w koperkowej kuchni Faszerowana pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
10 suszonych pomidorów w oliwie
70g fety
Sól ziołowa
Zioła prowansalskie
Oliwa

Wykonanie:
W każdym kawałki mięsa robimy dziurkę za pomocą zaokrąglonego noża, w taki sposób, żeby powstała wąska kieszonka wzdłuż piersi. Fetę kroimy w paski, a pomidory w kostkę. Faszerujemy kurczaka fetą i pomidorami. Piersi smarujemy niewielką ilością oliwy (najlepiej tej z zalewy po pomidorach), posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli ziołowej. Odstawiamy na jakąś godzinę, a następnie gotujemy na parze przez 20 minut. 



Kurczak i spółka

10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie połaczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis:) tym bardziej ze mi sie kurczak nigdy nie nudzi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tak faszerowanego kuraka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadzienie faktycznie pyszne. Wiem, bo niedawno sama taki przygotowywałam. ;)

    http://muminkow-kraina.blogspot.com/2012/03/piers-z-kurczaka-faszerowana-suszonymi.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O, też ostatnio miałam taki obiadek. Połączenie fety i suszonych pomidorów- pychota. ;)

    http://muminkow-kraina.blogspot.com/2012/03/piers-z-kurczaka-faszerowana-suszonymi.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy tak faszerowaną pierś mogę upiec w piekarniku? proszę o podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wstępie do przepisu napisałam, że taką pierś można upiec, usmażyć, lub ugotować na parze.
      Jak najbardziej można ją upiec, najlepiej w rękawie do pieczenia, albo chociaż w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, żeby nie wyschła za bardzo podczas pieczenia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...