Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
10 suszonych pomidorów w oliwie
70g fety
Sól ziołowa
Zioła prowansalskie
Oliwa
Wykonanie:
W każdym kawałki mięsa robimy dziurkę za pomocą zaokrąglonego noża, w taki sposób, żeby powstała wąska kieszonka wzdłuż piersi. Fetę kroimy w paski, a pomidory w kostkę. Faszerujemy kurczaka fetą i pomidorami. Piersi smarujemy niewielką ilością oliwy (najlepiej tej z zalewy po pomidorach), posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli ziołowej. Odstawiamy na jakąś godzinę, a następnie gotujemy na parze przez 20 minut.
mmm... pyszna ;]
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połaczenia ;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) tym bardziej ze mi sie kurczak nigdy nie nudzi:)
OdpowiedzUsuńLubię tak faszerowanego kuraka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuńNadzienie faktycznie pyszne. Wiem, bo niedawno sama taki przygotowywałam. ;)
OdpowiedzUsuńhttp://muminkow-kraina.blogspot.com/2012/03/piers-z-kurczaka-faszerowana-suszonymi.html
O, też ostatnio miałam taki obiadek. Połączenie fety i suszonych pomidorów- pychota. ;)
OdpowiedzUsuńhttp://muminkow-kraina.blogspot.com/2012/03/piers-z-kurczaka-faszerowana-suszonymi.html
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńa czy tak faszerowaną pierś mogę upiec w piekarniku? proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuńWe wstępie do przepisu napisałam, że taką pierś można upiec, usmażyć, lub ugotować na parze.
UsuńJak najbardziej można ją upiec, najlepiej w rękawie do pieczenia, albo chociaż w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, żeby nie wyschła za bardzo podczas pieczenia.