sobota, 10 marca 2012

Zapiekana feta

Ser feta to moje pierwsze skojarzenie z Grecją. Dużo wapnia, sporo białka, niestety też i masa soli. Feta często gości w koperkowej kuchni jako dodatek do potraw, ale w dzisiejszej propozycji gra pierwsze skrzypce. Pomysł zaczerpnęłam z numeru „Palce lizać” poświęconemu Grecji. Można pobawić się dodatkami, myślę, że następnym razem dorzucę też oliwki. Zapiekana feta robi się niezwykle delikatna i puszysta.

Składniki:
270g fety
2 plasterki pomidora
2 plasterki czerwonej cebuli
2 krążki czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
Oregano
Chili w płatkach

Wykonanie:
Kostkę fety kroimy wzdłuż na pół. Dwa żaroodporne naczynka smarujemy oliwą i kładziemy  nich po kawałku fety i posypujemy płatkami chili. Na fecie kładziemy pomidora, krążki z cebuli i papryki. Całość posypujemy oregano i skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...