czwartek, 22 marca 2012

Szynka faszerowana suszonymi owocami

Pieczona szynka ze słodkim nadzieniem, w marynacie pachnącej pomarańczami, imbirem i anyżem. Do przygotowania jej użyłam też odrobinę bardzo fajnej „naturalnej Marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą”, ale to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu i możemy ją zastąpić po prostu solą, pieprzem czarnym i ziołowym i ewentualnie odrobiną ziół, czy innych przypraw. Mięso upieczone w rękawie wyszło niezwykle kruche i soczyste. Szynka faszerowana suszonymi owocami to zarówno propozycja na obiad, jak i na kanapki.

Składniki:
1kg szynki
Średniej wielkości pomarańczka
Łyżka startego imbiru
Łyżeczka anyżu
Łyżka oliwy
3 łyżeczki naturalnej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą
100g suszonych śliwek
100g suszonych moreli

Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy. Mięso myjemy, za pomocą noża robimy kieszonki, które wypełniamy morelami i śliwkami.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy imbir, anyż, oliwę i przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Marynatę wlewamy do rękawa do pieczenia zawiązanego z jednej strony. Wkładamy szynkę i dokładnie nacieramy marynatą. Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...