Składniki:
500g makaronu (u mnie kokardki)
Ząbek czosnku
50g orzeszków piniowych
Pęczek bazylii
½ pęczka natki pietruszki
100g suszonych pomidorów w oliwie
50g fety
2-3 łyżki oliwy (najlepiej użyć tej z pomidorów)
Parmezan lub inny twardy ser (u mnie litewski dziugas)
Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo, a w tym czasie obrany czosnek siekamy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy umyte, lekko porwane listki bazylii i pietruszki, orzeszki, pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Miksujemy i dolewamy oliwę. Powstałą pastę mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Posypujemy świeżo startym serem.
Bardzo lubię pesto z suszonymi pomidorami...jest bardzo aromatyczne i pełne smaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html
OdpowiedzUsuń