Składniki:
200g białego sera
Jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Szczypta soli
Łyżka cukru
Dodatki:
Jogurt naturalny
Cukier
Cynamon
Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Ser mielimy, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy żółtko, cukier i pianę z białka, Zaczynamy wyrabiać ciasto dosypując mąkę do momentu aż ciasto będzie dało się formować. Masę dzielimy na porcje, z każdej robimy wałek, z którego odkrajamy podłużne kluski. Wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Odcedzone pierogi leniwe polewamy jogurtem i posypujemy cukrem i cynamonem.
fajne:) i z tych latwiejszych:)
OdpowiedzUsuńjadłam tylko z bułką tartą, muszę na słodko spróbować:)
OdpowiedzUsuńlubie leniwe ;]
OdpowiedzUsuńale w tej wersji jeszcze nie jadłam.
a też ciekawa propozycja.