środa, 28 marca 2012

Leniwe pierogi

Właściwie czemu pierogi? Z wyglądu raczej przypominają kopytka. Leniwe kluski to taki prosty, domowy klasyk naszej rodzimej kuchni. Ser, jajko i mąka. Jedni jedzą je ze skwarkami, inni z masłem i cynamonem. Ja lubię Leniwe pierogi na słodko, z jogurtem, cukrem i cynamonem.

Składniki:
200g białego sera
Jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Szczypta soli
Łyżka cukru
Dodatki:
Jogurt naturalny
Cukier
Cynamon

Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Ser mielimy, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy żółtko, cukier i pianę z białka, Zaczynamy wyrabiać ciasto dosypując mąkę do momentu aż ciasto będzie dało się formować. Masę dzielimy na porcje, z każdej robimy wałek, z którego odkrajamy podłużne kluski. Wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Odcedzone pierogi leniwe polewamy jogurtem i posypujemy cukrem i cynamonem.


3 komentarze:

  1. jadłam tylko z bułką tartą, muszę na słodko spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie leniwe ;]
    ale w tej wersji jeszcze nie jadłam.
    a też ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...