sobota, 3 marca 2012

Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem

Przepis jest zaczerpnięty z książki „Nigella gryzie” i zmodyfikowany na potrzeby koperkowej kuchni ;-) Możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Na mniej więcej ½ kg ziemniaków dodaję 3 puszki tuńczyka. Zależnie od producenta mają albo 130g, albo 135g samego tuńczyka, dlatego napisałam, że ok. 400g potrzebujemy, jest to waga już bez sosu, czy raczej zalewy, której się pozbywamy. Można pokombinować z panierką. Nigella używa do tego pokruszonej macy. Ja, trochę z wrodzonego lenistwa, Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem panieruję po prostu w tartej bułce.

Składniki:
½ kg ziemniaków
Ok. 400g tuńczyka w sosie własnym
Łyżka masła
Skórka z jednej cytryny
Jajko
Sól
Pieprz
Panierka:
2 jajka
Ok. 100g bułki tartej
Olej do smażenia

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy. Dodajemy roztopione masło, dokładnie odsączonego tuńczyka, skórkę cytrynową, trochę soli i pieprzu. Wbijamy też jajko i wyrabiamy ciasto- najwygodniej zrobić to rękoma. Jak masa będzie już jednolita- formujemy kotleciki i układamy je na tacce wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę.
Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypujemy tartą bułkę.
Kotleciki maczamy w jajku, a potem w bułce i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy po parę minut z obu stron, aż placuszki nabiorą pięknego, złoto- brązowego koloru.


3 komentarze:

  1. Fajnie jest mieć taką alternatywę dla zwykłych kotlecików

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie, lecz zamiast tuńczyka dodałam pomidory suszone. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne....a u mnie tak rzadko ziemniaki wiec moze w takiej wersji....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...