Składniki:
150g jogurtu naturalnego
60g masła lub margaryny
2 jajka
Skórka z dwóch cytryn
150g mąki
Szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g cukru
Łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Lukier:
100g cukru pudru
Ok. 3 łyżeczek soku z cytryny
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy jogurt i roztopiony (ostudzony) tłuszcz. Dodajemy też skórkę cytrynową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy proszek, sodę, sól i cukier zwykły oraz waniliowy. Wszystko razem mieszamy widelcem i przenosimy ciasto do blaszki babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)
Ostudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy, i robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy trochę soku z cytryny, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił i powstał gęsty lukier.
Babkę ozdabiamy lukrem i cukrowymi posypkami.
jeżeli tak proste jak muffinki to tak samo pokocham ten przepis jak uwielbiam babeczki za ich prostotę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
klasyczna, ale piękna.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda na zdjęciu no i na pewno jest pyszna :) Dziękuję za udział w Waniliowym Weekendzie! :)
OdpowiedzUsuń