sobota, 24 marca 2012

Babka cytrynowa

Ciasto bez użycia miksera, proste jak muffinki, wilgotne jak ciasto jogurtowe. W książce Nigelli „Jak być domową boginią” babeczki jogurtowo- cytrynowe. Na bazie tego przepisu powstała moja Babka cytrynowa z wyraźnym waniliowym posmakiem.

Składniki:
150g jogurtu naturalnego
60g masła lub margaryny
2 jajka
Skórka z dwóch cytryn
150g mąki
Szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g cukru
Łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Lukier:
100g cukru pudru
Ok. 3 łyżeczek soku z cytryny

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy jogurt i roztopiony (ostudzony) tłuszcz. Dodajemy też skórkę cytrynową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy proszek, sodę, sól i cukier zwykły oraz waniliowy. Wszystko razem mieszamy widelcem i przenosimy ciasto do blaszki babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)
Ostudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy, i robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy trochę soku z cytryny, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił i powstał gęsty lukier.
 Babkę ozdabiamy lukrem i cukrowymi posypkami.



4 komentarze:

  1. jeżeli tak proste jak muffinki to tak samo pokocham ten przepis jak uwielbiam babeczki za ich prostotę :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda na zdjęciu no i na pewno jest pyszna :) Dziękuję za udział w Waniliowym Weekendzie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...