poniedziałek, 5 marca 2012

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Zapach rozmarynu rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia jest naprawdę niesamowity. A upieczony czosnek nabiera genialnie kremowej konsystencji. Powiem krótko Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem często goszczą w koperkowej kuchni.

Składniki:
½ kg ziemniaków
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Główka czosnku
3 listki laurowe
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Pieprz ziołowy
Pieprz czarny
Sól ziołowa
Olej

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i przekrajamy na pół. Każdy nacinamy ostrym nożem, ale tak, by ich nie przeciąć do końca. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką i smaki z przypraw „dotrą głębiej”. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Pomiędzy kładziemy nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Ziemniaki posypujemy przyprawami, igiełkami rozmarynu i połamanymi na kawałki listkami laurowymi. Całość skrapiamy jeszcze olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.


2 komentarze:

  1. Przepysznie rumiane te ziemniaczki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ziemniaczki, narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...