Składniki:
500g makaronu penne
Łyżka masła
2 ząbki czosnku
100g wędzonej szynki (np. prosciutto) pokrojonej w cieniutkie plasterki
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 szklanki śmietany 12%
¼ szklanki wódki
1/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera
Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo.
Na roztopionym maśle podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy szynkę pokrojoną w paski i smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy pomidory i paprykę w proszku, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Dolewamy śmietanę, mieszamy i po minucie dolewamy wódkę, chwilkę smażymy, zdejmujemy z ognia i dorzucamy odcedzony makaron, mieszamy, dosypujemy ser i podajemy od razu po dokładnym wymieszaniu.
Witam! To nie jest ta potrawa brakuje najważniejszego składnika a mianowicie peperoncino !
OdpowiedzUsuńW przepisie z którego korzystałam nie było w składzie peperoncio, a i tak wyszło pyszne :)
Usuń