środa, 7 marca 2012

Chili con carne

Tradycyjna meksykańska potrawa zmodyfikowane na potrzeby koperkowej kuchni :) Mielone mięso, fasola, kukurydza, pomidory i przyprawy, czyli generalnie proste składniki. Naprawdę niewiele czasu potrzeba, żeby powstał gar pysznego, sycącego dania. Chili con carne podajemy z ryżem, kukurydzianą tortillą, lub po prostu ze świeżą bagietką.

Składniki:
350g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka)
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
Puszka krojonych pomidorów bez skóry
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Spora szczypta kminu rzymskiego
Płatki chili
Szczypta cynamonu

Wykonanie:
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie, uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy mielone mięso i smażymy przez 5 minut pilnując, żeby nie porobiły się za duże grudki. Dodajemy odsączoną kukurydzę i odsączoną fasolę, mieszamy i po kolejnych 5 minutach dodajemy pomidory razem z zalewą i całość doprawiamy do smaku. Gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. 


2 komentarze:

  1. pyszne. i masz płatki chili super, w końcu muszę je kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszukałam sie ich swego czasu, a w końcu znalazłam w Piotrze i Pawle :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...