Składniki:
350ml mleka 3,2%
60g cukru
20g mąki ziemniaczanej
Syrop jagodowy
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Do 250ml mleka dodajemy 20g cukru i podgrzewamy (mleko musi być gorące). Do rondelka z grubym dnem wsypujemy resztę cukru, stawiamy na palniku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje. Nie wolno go spalić, bo budyń wyjdzie gorzki. Do bursztynowego cukru ostrożnie (!) wlewamy gorące mleko. Gotujemy ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczeni karmelu. Na koniec, maleńką strużką, dolewamy mąkę ziemniaczana rozpuszczoną w reszcie mleka. Mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Wlewamy do salaterek, polewamy syropem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Kategoria: Domowy kisiel lub budyń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz