2 marchewki
Pietruszka
½ pora
Litr bulionu
Listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Garść surowej dyni pokrojonej w kostkę
½ szklanki ryżu
Oliwa
½ szklanki mrożonego groszku
Łyżeczka suszonego lubczyku
Sól
Pieprz
Cukier
Pęczek koperku
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy posiekanego pora i całość smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zaczynamy podgrzewać, jak się zagotuje- dorzucamy ryż. Po 10 minutach dodajemy warzywa z patelni, całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy dynię, aż zarumieni się z każdej strony, dorzucamy do zupy, dodajemy też groszek i całość gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i odrobinką cukru.
Nalewamy do talerzy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz