wtorek, 20 marca 2012

Zupa ryżowa

Jakiś czas temu wszyscy po kolei rozchorowaliśmy się. Dopadło nas paskudne przeziębienie. Wiadomo, że wtedy nikt raczej nie ma apetytu. W takich wypadkach zazwyczaj w koperkowej kuchni długo i spokojnie gotuje się rosół, ale tym razem na blogu Kasi trafiłam na fajną, lekką zupkę, idealną dla chorujących domowników. Tak sobie pomyślałam, że pierwszy dzień wiosny, to dobry moment, żeby na moim blogu zagościła Zupa ryżowa. Pogoda zdradliwa, o infekcję nietrudno, oby do lata ;-)



Składniki:
2 marchewki
Pietruszka
½ pora
Litr bulionu
Listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Garść surowej dyni pokrojonej w kostkę
½ szklanki ryżu
Oliwa
½ szklanki mrożonego groszku
Łyżeczka suszonego lubczyku
Sól
Pieprz
Cukier
Pęczek koperku

Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy posiekanego pora i całość smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zaczynamy podgrzewać, jak się zagotuje- dorzucamy ryż. Po 10 minutach dodajemy warzywa z patelni, całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy dynię, aż zarumieni się z każdej strony, dorzucamy do zupy, dodajemy też groszek i całość gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i odrobinką cukru.
Nalewamy do talerzy i posypujemy posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...