Składniki:
500g makaronu spaghetti
2 marchewki
½ pora
3 ząbki czosnku
4 gałązki selera naciowego
400g pomidorów krojonych bez skóry
500g sosu pomidorowego Dolmio
50g zielonych oliwek
Łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
Łyżeczka ziół prowansalskich
Łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
Pęczek bazylii
Sól
Pieprz
Ok. ½ szklanki soku pomidorowego
70g sera pleśniowego lazur
Parmezan do posypania
Wykonanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, pora i selera po umyciu dość drobno siekamy. Warzywa podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki, marynowany pieprz, suszone zioła i oliwki pokrojone w plasterki. Całość mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak sos jest za gęsty dolewamy też sok pomidorowy. Po 10 minutach dodajemy posiekaną bazylię i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Gotujemy pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Mieszamy i podajemy z makaronem ugotowanym na półtwardo, całość posypujemy starym parmezanem.
Mmm... uwielbiam spaghetti!
OdpowiedzUsuńmasz racje to sie nie nudzi i nigdy nie smakuje tak samo:)
OdpowiedzUsuń