wtorek, 6 marca 2012

Spaghetti

Danie, które nigdy się nie nudzi. Kojarzy mi się z leniwą niedzielą… Kiedyś takie niedziele spędzałam z siostrą i to jest właśnie jej przepis. U Marty w lodówce zawsze znajdą się składniki na spaghetti. Wszystko jest idealnie dopracowane, kiedy wstawić wodę na makaron, ile obrać marchewek, w jakim momencie dorzucić ser, a kiedy otworzyć wino. Czy to po całodziennej wycieczce rowerowej, czy po pracowitym weekendzie, niedzielny wieczór pachnie bazylią. Przepis zmienia się wraz z porą roku- latem świeże pomidory, zimą- pomidory z puszki. Nie mogło być inaczej, Spaghetti doczekało się swojej wersji i w koperkowej kuchni.

Składniki:
500g makaronu spaghetti
2 marchewki
½ pora
3 ząbki czosnku
4 gałązki selera naciowego
400g pomidorów krojonych bez skóry
500g sosu pomidorowego Dolmio
50g zielonych oliwek
Łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
Łyżeczka ziół prowansalskich
Łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
Pęczek bazylii
Sól
Pieprz
Ok. ½ szklanki soku pomidorowego
70g sera pleśniowego lazur
Parmezan do posypania

Wykonanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, pora i selera po umyciu dość drobno siekamy. Warzywa podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki, marynowany pieprz, suszone zioła i oliwki pokrojone w plasterki. Całość mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak sos jest za gęsty dolewamy też sok pomidorowy. Po 10 minutach dodajemy posiekaną bazylię i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Gotujemy pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Mieszamy i podajemy z makaronem ugotowanym na półtwardo, całość posypujemy starym parmezanem. 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...