niedziela, 25 marca 2012

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka na twardo goszczą na prawie każdym wielkanocnym stole. Pamiętajmy, że wcale nie muszą być nudne. Wystarczy żółtko zmieszać odrobiną majonezu i ziołami i już mamy całkiem ciekawą przystawkę. Z nadzieniem możemy pokombinować i znaleźć własne ulubione smaki, dziś zapraszam na Jajka faszerowane tuńczykiem.

Składniki:
6 jajek
Puszka tuńczyka z sosie własnym
Łyżka majonezu
2 łyżeczki suszonej pietruszki
Sól
Pieprz
Pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Dobrze jest do wody dodać sól, wtedy nawet gdy jajka popękają, do ich zawartość nie wypłynie ze skorupek. Ugotowane, ostudzone jajka obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i za pomocą małej łyżeczki ostrożnie wyjmujemy żółtko. Wszystkie żółtka miksujemy z odsączonym tuńczykiem, majonezem i pietruszką. Doprawiamy też do smaku odrobiną soli i pieprzu i za pomocą szprycy przenosimy do wgłębień w białkach. Ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.

2 komentarze:

  1. dla mnie to pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda z jajkami można wydziwiać co i rusz inne farsze.A te co podałas też muszą być smaczne i ślicznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...