środa, 1 lutego 2012

Jednooki Joe

Nadchodzi taki dzień w życiu każdego rodzica, gdy na pytanie: „Co zjesz na śniadanko?”, każdego ranka słyszy tę samą odpowiedź: „JAJO!”. Czasem uda się namówić dziecko na kanapkę z pasztetem, czy owsiankę, ale i tak najczęściej JAJO wygrywa. Staram się urozmaicać jajeczne śniadania, robiąc np jajko sadzone w kromce chleba. Tak zwany Jednooki Joe to specjalność śniadaniowa mojej mamy :)

Składniki:
2 kromki chleba
2 jajka
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
Masło

Wykonanie:
W każdej z kromek chleba wykrajamy ze środka kółko. Można to zrobić nożem, lub małą okrągłą foremką, czy kieliszkiem. Chleb smarujemy z obu stron masłem i kładziemy na nagrzanej patelni, jak się zarumieni z jednej strony, odwracamy na drugą. Na patelnię dokładamy odrobinę masła i wbijamy jajka w taki sposób, żeby żółtka znalazły się w wyciętych otworach. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu, posypujemy umytym, osuszonym, posiekanym szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.





Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.

Pierwszy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia- śniadanie 

5 komentarzy:

  1. moje maluchy bardzo to lubią, fajnie nazwałaś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna nazwa :)u mnie to po prostu jajka w grzankach ;)
    czasem z jajkiem w kształcie serca ;) http://breakfast.blox.pl/2009/05/Jajka-w-grzankach.html Baardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schrupała bym teraz tego jednookiego mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...