środa, 22 lutego 2017

Jaglanka z jabłkami

Kasza jaglana na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Jest zdrowa, pyszna, sycąca i daje całą masę pozytywnej energii. Można do niej dodać wiele różnych dodatków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Mała I preferuje słodką wersję, i taka też najczęściej gości w koperkowej kuchni. Do kaszy jaglanej dodajemy różne owoce, bakalie i soki.  Zawsze wychodzi super, a najbardziej smakuje nam Jaglanka z jabłkami.


Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki soku jabłkowego (Hortex tłoczony)
2 jabłka
3 łyżeczki cynamonu
Miód
Nasiona chia



Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sito. Przelewamy zimną wodą, potem wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy sok jabłkowy, dosypujemy 1 łyżeczkę cynamonu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok 20 minut- do momentu aż kasza wchłonie sok.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Po umyciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy kawałki i mieszamy z resztą cynamonu. Jabłka prażymy na suchej patelni, często mieszając.
Ugotowaną jaglankę podajemy z jabłkami. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną miodu i posypujemy nasionami chia.

Mój dzień z Hortex

7 komentarzy:

  1. super pomysł, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszę jaglaną uwielbiam. Świetnie, że w sieci krąży tyle ciekawych pomysłów na nią bo ciągle się nie nudzi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Wspaniały pomysl, uwielbiam kasze pod każdą niemal postacią.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest smak mojego dzieciństwa, jabłka z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...