piątek, 10 lutego 2017

Pudding z tapioki

Czasem rano potrzebna jest dodatkowa porcja energii, dobrze jest wtedy zjeść słodkie śniadanie. Pudding z tapioki jest słodki, pyszny i do tego całkiem zdrowy. Można przygotować go wieczorem, a rano tylko wyciągnąć z lodówki. Znakomicie sprawdza się też jako drugie śniadanie zabrane do pracy. Pudding z tapioki jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni.



Składniki:
1/3 szklanki perełek z tapioki
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 szklanka mleka
Szczypta soli
3 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Rokitnik
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki mrożonych jagód

Wykonanie:
Mleko kokosowe mieszamy ze zwykłym mlekiem. Dosypujemy perełki z tapioki, dodajemy szczyptę soli i zostawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na niedużym ogniu przez ok 15-20 minut, do momentu aż kuleczki zrobią się miękkie i przezroczyste. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzony pudding wstawiamy do lodówki, a jak już stężeje, to mieszamy go z dżemem. Obrane banany rozgniatamy widelcem. W przygotowanych wcześniej pucharkach lub słoiczkach układamy warstwę puddingu, następnie wsypujemy jagody, przykrywamy je warstwą puddingu, kładziemy warstwę rozgniecionych bananów i przykrywamy je puddingiem.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...