piątek, 17 lutego 2017

Tarta z mascarpone

Mała I lubi pomagać w kuchni, szczególnie gdy powstaje jakiś deser. Miesza, kroi, układa, miksuje, ozdabia i próbuje. Tak też było gdy robiłyśmy mini tarty z mascarpone, bitą śmietaną, czekoladowymi wafelkami i smoczym owocem. Tarta z mascarpone



Składniki:
200g pełnoziarnistych herbatników
40g masła
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
250g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu kokosowego
2 wafelki czekoladowe Lusette
Smoczy owoc

Wykonanie:
Herbatniki drobno kruszymy (najwygodniej jest to zrobić w rozdrabniaczu) i mieszamy z wiórkami kokosowymi, a następnie z roztopionym masłem i olejem kokosowym. Powstałą masą wykładamy spód i brzegi formy to tarty lub kilku form do mini tart (ja zrobiłam 4 mini tarty).
Naczynia odkładamy do lodówki i zaczynamy przygotowywać krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną pianę. Do innego naczynia przekładamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy cukier i syrop kokosowy i ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Po wymieszaniu przekładamy powstałą masę na spody tart. Ozdabiamy pokrojonym na kawałki smoczym owocem i podajemy po schłodzeniu.

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...