piątek, 3 lutego 2012

Słodkie bułeczki śniadaniowe

Kolejny przepis Nigelli zagościł w naszej koperkowej kuchni. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, m.in. część mąki zastąpiłam otrębami, żeby bułeczki były odrobinkę zdrowsze :)
Ciasto przygotowujemy wieczorem, przez noc leżakuje w lodówce, a rano pieczemy bułeczki. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Jak długo pozostają świeże? Nie wiem, bo Słodkie bułeczki śniadaniowe niezwykle szybko znikają :)

Składniki:
BUŁECZKI:
150ml mleka
50g masła
3 goździki
Łyżeczka cukru
380g mąki pszennej
20g otrębów pszennych
7g drożdży w proszku
20g rodzynek
80g suszonych moreli
Łyżeczka przyprawy do piernika
Jajko
DO POSMAROWANIA:
Jajko
2 łyżki mąki
½ łyżki cukru
3 łyżki wody
GLAZURA:
Łyżka cukru
Łyżka gorącej wody

Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i goździki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy goździki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, rodzynki, posiekane morele, przyprawę korzenną, wbijamy jajko i wlewamy mleko z masłem. Zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite i elastyczne to robimy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, a jak zagrzeje się już do temperatury pokojowej, to ponownie wyrabiamy ciasto, aż będzie tak elastyczne jak wieczorem. Robimy to na suchej stolnicy, bez podsypywania mąki!
Formujemy 16 niewielkich bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętając o zachowaniu odstępów). Ostrym nożem na każdej bułeczce robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z mąki, cukru i wody robimy gęstą zawiesinę, którą za pomocą małej łyżeczki umieszczamy w zrobionych wcześniej nacięciach.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Z gorącej wody i cukru robimy glazurę, którą smarujemy bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Najsmaczniejsze są na ciepło, bez żadnych dodatków, lub posmarowane masłem.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...