czwartek, 20 września 2012

Leczo z mini chorizo i kabanosy w cieście francuskim

Koniec lata zbliża się nieubłagalnie. Nawet drzewa za oknem zmieniają kolory na jesienne. Nie lubię tego okresu, nie lubię, nie lubię. Na poprawę humoru gotuję optymistyczne, kolorowe, pyszne dania. Jak np. leczo. Leczo w koperkowej kuchni odmieniamy przez wszystkie przypadki. Tym razem dodałam cukiniowy ketchup- to był strzał w dziesiątkę (!), mini chorizo firmy PEKPOL, które nadały charakteru całemu daniu, a same z siebie też są bardzo fajne, a najbardziej podoba mi się w nich to, że są zrobione z mięsa (na  wyprodukowanie 100g produktu zużyto 172,4g mięsa wieprzowego). Leczo z mini chorizo było też pełne pysznych, świeżych warzyw prosto z działki mojej teściowej :-)

Składniki:
160g mini kiełbasek chorizo PEKPOL
Cebula
Sól
Pieprz
2 czerwone papryki
2 pomidory
2 średniej wielkości cukinie
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Łyżka oleju

Wykonanie:
Kiełbaski kroimy na plasterki, cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Kiełbasę i cebulę wrzucamy do garnka z grubym dnem z łyżką oleju. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory (przed obraniem dobrze jest je sparzyć wrzątkiem). Całość mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy też ketchup z cukinii i całość gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cukinię obieramy w paski i dorzucamy do reszty składników. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też jakiś bardziej pikantny akcent, np. płatki chili, albo ostrą paprykę w proszku, u nas tym razem, była bardziej łagodna wersja.
Takie leczo najlepiej smakuje z pieczywem. 




Przy okazji też podam przepis na błyskawiczną przekąskę, którą możemy zrobić np. dla niespodziewanych gości. Ja zazwyczaj mam w domu gotowe ciasto francuskie i jakieś kabanosy, tym razem były to bardzo fajne mini kabanosy klasyczne PEKPOL, ale fajne też będą zwykłe, długie kabanosy, np. Kabanosy dębowe PEKPOL, pokrojone na mniejsze kawałki.
Mini kabanosy w cieście francuskim

Składniki:
160g mini kabanosów klasycznych PEKPOL
150g ciasta francuskiego

Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na paski grubości ok. ½-1 cm.  Kabanosy owijamy paskami ciasta, tak, żeby końce ciasta połączyły się. Kiełbaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby łączenia ciasta były od spodu. Możemy ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy ładniej się zarumieni, ale nie jest to konieczne, szczególnie, gdy zależy nam na czasie ;-)
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.
Podajemy jako przekąskę, najlepiej z sosem, ja podałam z ketchupem z cukinii, który pasował idealnie. 



post sponsorowany


1 komentarz:

  1. Uwielbiam leczo, sama niedawno robiłam podobne z cukinią i chorizo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...