Składniki:
160g mini kiełbasek chorizo PEKPOL
Cebula
Sól
Pieprz
2 czerwone papryki
2 pomidory
Szklanka ketchupu z cukinii
2 średniej wielkości cukinie
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Łyżka oleju
Wykonanie:
Kiełbaski kroimy na plasterki, cebulę po obraniu kroimy w
kostkę. Kiełbasę i cebulę wrzucamy do garnka z grubym dnem z łyżką oleju. Doprawiamy
odrobiną soli i pieprzu i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy
dorzucamy paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę i obrane,
pokrojone w kostkę pomidory (przed obraniem dobrze jest je sparzyć wrzątkiem). Całość
mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy też ketchup z cukinii
i całość gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cukinię obieramy w paski i dorzucamy do reszty składników. Mieszamy
i gotujemy przez 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać
też jakiś bardziej pikantny akcent, np. płatki chili, albo ostrą paprykę w
proszku, u nas tym razem, była bardziej łagodna wersja.
Takie leczo najlepiej smakuje z pieczywem.
Takie leczo najlepiej smakuje z pieczywem.
Przy okazji też podam przepis na błyskawiczną przekąskę,
którą możemy zrobić np. dla niespodziewanych gości. Ja zazwyczaj mam w domu
gotowe ciasto francuskie i jakieś kabanosy, tym razem były to bardzo fajne mini
kabanosy klasyczne PEKPOL, ale fajne też będą zwykłe, długie kabanosy, np. Kabanosy dębowe PEKPOL, pokrojone na mniejsze
kawałki.
Mini kabanosy w cieście francuskim
Składniki:
160g mini kabanosów klasycznych PEKPOL
150g ciasta francuskiego
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na paski grubości ok. ½-1 cm . Kabanosy owijamy paskami ciasta, tak, żeby
końce ciasta połączyły się. Kiełbaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w taki sposób, żeby łączenia ciasta były od spodu. Możemy ciasto
francuskie posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy ładniej się zarumieni, ale nie
jest to konieczne, szczególnie, gdy zależy nam na czasie ;-)
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i
pieczemy przez ok. 15 minut.
Podajemy jako przekąskę, najlepiej z sosem, ja podałam z ketchupem z cukinii, który pasował idealnie.
post sponsorowany
Uwielbiam leczo, sama niedawno robiłam podobne z cukinią i chorizo :)
OdpowiedzUsuń