500g miąższu dyni
Por
Marchewka
Seler
2 ziemniaki
1,5l bulionu
Łyżka oliwy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Czarny pieprz
Sól
Garść listków szałwii
Grzanki z czerstwego pieczywa
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po
dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z
grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i
pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę).
Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę
miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii,
pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem do smaku.
Podajemy z grzankami i gęstym jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz