Składniki:
1 i ½ kg mąki żytniej
chlebowej
½ szklanki zakwasu
Łyżeczka cukru
Ok. 12,5g świeżych drożdży
1300 ml ciepłej wody
2/3 szklanki maślanki
Szklanka mąki pszennej
½ szklanki siemnienia lnianego
Szklanka otrębów pszennych
150g pestek słonecznika
Olej
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki żytniej chlebowej,
dodajemy drożdże (ja 100g kostkę drożdży kroję na 8 części i jeden kawałek
powinien ważyć mniej więcej 12,5g), cukier, wodę, maślankę i zakwas. Całość
mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Ponownie mieszamy i odlewamy ½ szklanki- to
będzie nasz zakwas na następny raz. Do miski dosypujemy resztę mąki żytniej
chlebowej, mąkę pszenną, siemie lniane, otręby i pestki słonecznika. Całość
mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto jest
bardzo rzadkie, można dosypać ciut więcej mąki pszennej.
Blaszki (ja używam dwóch długich, wąskich keksówek)
smarujemy olejem i wypełniamy ciastem do połowy wysokości. Odstawiamy na ok.
1,5 godziny, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszek i
smarujemy z wierzchu olejem. Kroimy po wystudzeniu.
Chlebek został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz
Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe
"Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". O akcji dowiedziałam się z bloga Ireny i Andrzeja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz