Składniki:
10 ziemniaków średniej wielkości
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
5 łyżeczek naturalnego, kremowego serka
5 łyżeczek masła
5 łyżeczek soli czosnkowej
15 gałązek tymianku
2/3 szklanki wody
Olej
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i za pomocą szpiczastej
obieraczki do warzyw robimy wzdłuż ziemniaków okrągłe dziurki. Wydrążone środki
możemy wykorzystać np. do zrobienia zupy.
Każdy z plastrów szynki przekrajamy na pół, smarujemy połową
łyżeczki serka, kładziemy gałązkę tymianku i zawijamy ciasne ruloniki.
Wydrążone ziemniaki posypujemy solą czosnkową, do środka wkładamy ½
łyżeczki masła i wciskamy rulonik z szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym
naczyniu wysmarowanym olejem, wlewamy wodę. Pomiędzy ziemniakami układamy
pozostały tymianek i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
ok. 60 minut.
cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńzachcialo mi się jeść! smakowite ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńMmmmm takie ziemniaczki to ja chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuń