poniedziałek, 10 września 2012

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem

Jak już skończą się pomysły na obiad, zawsze można ziemniaki nafaszerować tym, co znajdziemy w lodówce.  Nawet nie trzeba ich wcześniej gotować. Dobrze jest pamiętać o świeżych ziołach, najlepiej takich z własnej, balkonowej hodowli. U mnie tym razem padło na końcówkę szynki szwarcwaldzkiej i tymianek, i powstały Faszerowane ziemniaki z tymiankiem.

Składniki:
10 ziemniaków średniej wielkości
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
5 łyżeczek naturalnego, kremowego serka
5 łyżeczek masła
5 łyżeczek soli czosnkowej
15 gałązek tymianku
2/3 szklanki wody
Olej

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i za pomocą szpiczastej obieraczki do warzyw robimy wzdłuż ziemniaków okrągłe dziurki. Wydrążone środki możemy wykorzystać np. do zrobienia zupy.
Każdy z plastrów szynki przekrajamy na pół, smarujemy połową łyżeczki serka, kładziemy gałązkę tymianku i zawijamy ciasne ruloniki.
Wydrążone ziemniaki posypujemy solą czosnkową, do środka wkładamy ½ łyżeczki masła i wciskamy rulonik z szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, wlewamy wodę. Pomiędzy ziemniakami układamy pozostały tymianek i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...