sobota, 15 września 2012

Ketchup z cukinii

Tegoroczny cukiniowy urodzaj podoba mi się i to bardzo. Cukinię lubimy pod każdą postacią, dlatego wyszukuję coraz to nowe przepisy z cukinią w roli głównej. U Mienty trafiłam na ketchup z cukinii… No po prostu bajka! Ketchup zrobiłam trochę po swojemu :-) wyszedł przepyszny! Genialny jako sos np. do pizzy, jako dodatek do leczo, planuję wykorzystać go również jako marynatę do pieczonego mięsa. Zapas który zrobiłam, prawdopodobnie nie doczeka pierwszych mrozów, chyba moja domowa przetwórnia owocowo- warzywna, w najbliższym czasie, znowu wrzuci na warsztat Ketchup z cukinii.

Składniki:
1,5 kg obranej cukinii bez pestek
2 duże cebule
¼ szklanki soli
1 i 1/2 szklanki cukru
Szklanka octu balsamicznego
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Łyżeczka pieprzu
Szczypta ostrej papryki w proszku
400g koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 6 godzin (ja przygotowałam wieczorem i przez całą noc cukinia sobie spokojnie puszczała sok).  Po tym czasie cukinię z cebulą gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dosypujemy cukier, pieprz, słodką i ostrą paprykę, dolewamy ocet i dodajemy też koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotowujemy sobie słoiczki (myjemy, osuszamy i wyparzamy). Słoiczki napełniamy gorącym ketchupem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak ostygną odwracamy i sprawdzamy czy na pewno są dobrze zamknięte.


4 komentarze:

  1. Fajny, bardzo intensywny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek, chyba w dużej mierze, dzięki dodatkowi octu balsamicznego.

      Usuń
  2. wspaniałe :) musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jesteśmy zachwyceni tym ketchupem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...