Składniki:
2 duże cebule
¼ szklanki soli
1 i 1/2 szklanki cukru
Szklanka octu balsamicznego
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Łyżeczka pieprzu
Szczypta ostrej papryki w proszku
400g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu również kroimy w
kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co
najmniej 6 godzin (ja przygotowałam wieczorem i przez całą noc cukinia sobie
spokojnie puszczała sok). Po tym czasie
cukinię z cebulą gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut. Studzimy i
miksujemy blenderem na gładką masę. Dosypujemy cukier, pieprz, słodką i ostrą
paprykę, dolewamy ocet i dodajemy też koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie
mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut mieszając od czasu
do czasu.
W międzyczasie przygotowujemy sobie słoiczki (myjemy,
osuszamy i wyparzamy). Słoiczki napełniamy gorącym ketchupem, zakręcamy i
stawiamy do góry dnem. Jak ostygną odwracamy i sprawdzamy czy na pewno są
dobrze zamknięte.
Fajny, bardzo intensywny kolorek :)
OdpowiedzUsuńKolorek, chyba w dużej mierze, dzięki dodatkowi octu balsamicznego.
Usuńwspaniałe :) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMy jesteśmy zachwyceni tym ketchupem :)
Usuń