Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 arkusze pergaminu z ziołami prowansalskimi (Winiary Pomysł
na... Papirus)
200g świeżych listków szpinaku
Ząbek czosnku
Łyżka masła klarowanego
2 twarde gruszki średniej wielkości
100g sera gorgonzola
Wykonanie:
Kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zawijamy w
pergamin i smażymy na rozgrzanej patelnie, na średnim ogniu po ok. 5 minut z
każdej strony. Usmażone mięso odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w
kostkę.
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno,
dodajemy drobniutko pokrojony ząbek czosnku i całość podsmażamy na maśle przez ok.
10 minut. Dorzucamy na patelnię kurczaka, mieszamy i wyłączamy gaz pod
patelnią.
W międzyczasie gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd
nasiennych, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Grillujemy po parę
minut z obu stron (na grillu elektrycznym, ewentualnie na patelni grillowej).
Szpinak wymieszany z kurczakiem podajemy z gruszką i serem
gorgonzola pokrojonym w kostkę.
smakolyski w moim guscie:) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńkurczak ze szpinakiem? taaaak, kurczak z gorgonzolą? taaakkk! ale kurczak, gruszka, gorgonzola i szpinak achhhh brzmi cudnie:) nie znam tego połączenia, ale bardzo jestem go ciekawa:D
OdpowiedzUsuń