środa, 19 września 2012

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa to zupa znana absolutnie w każdym domu :-) Ale ile domów, tyle przepisów na pomidorową. Ja robię kilka rodzajów, ale chyba  najbardziej lubię taką gęstą, kremową, zrobioną ze świeżych, pachnących, dojrzałych pomidorów. Można zrobić do niej kluseczki, ugotować makaron lub ryż, albo zjeść z grzankami- też będzie pysznie. Kremowa Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów- zapraszam :-)

Składniki:
1,5 kg pomidorów
0,5 l bulionu warzywnego
Sól, pieprz i cukier do smaku
200g gęstego jogurtu naturalnego
200g długoziarnistego ryżu
Pęczek koperku

Wykonanie:
Pomidory, po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika i jak nieco przestygną, to miksujemy je na gładką masę za pomocą blendera.
W międzyczasie ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania.
W oddzielnym garnku podgrzewamy bulion, a jak się zagotuje, to dodajemy zmiksowane pomidory, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy garnek z palnika, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Mieszamy z gęstym jogurtem naturalnym (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej).
Gorącą zupę podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem.



Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.

Drugi posiłek to pyszna zupa.

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...