środa, 12 września 2012

Sernik na zimno z malinami

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Niby dni są coraz krótsze i niestety chłodniejsze, ale my nie poddajemy się tak łatwo i wrześniowe maliny przerabiamy na Sernik na zimno z malinami, a co :)



Składniki:
500g homogenizowanego serka waniliowego
200g śmietany kremówki (30%)
60g żelatyny fix deserowej
150ml + 400ml wody
350g malin
Galaretka malinowa (taka na ½ l wody)
21 okrągłych biszkoptów

Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (50ml zimnej wody + 100ml wrzątku)
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodajemy do serka homogenizowanego i chwilę razem ubijamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Na biszkoptach wykładamy serkową masę. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Na zastygniętym spodzie układamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


5 komentarzy:

  1. Niedługo sezon na maliny się skończy, ale udało Ci się jeszcze złapać go trochę ;) Pyszny deser przygotowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj bardzo mi sie ten przepis podoba....tyle ze musze teraz chudnac przed maratonem.....a zdjecia jak ze stock'a:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki na zimno;) a z malinami to już w ogóle pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udostępnienie przepisu, smakowało całej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udostępnienie przepisu, smakowało całej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...